Skip to main content

Meselelerimiz çok; kişisel, kültürel, siyasal, küresel…

 

Bu atölye çalışmasının ana amacı önemli bir sorunun cevabını aramak: “Senin hayatla ilgili mesele(leri)n, takıntı(ları)n, hülya(ları)n nedir?” Bu sorunun cevabı kişiye göre değişir, değişmeli! En nefret ettiğiniz şey, en sevdiğiniz şey, sizi rahatsız eden toplumsal bir olgu, siyasi bir olay, bir çocukluk anısı, isteyerek ya da istemeyerek unutamadığınız bir an… Hayatta “konuşmaya değer!” dediğiniz her şey olabilir; içsel bir konu olması işin tutku boyutunu artıracaktır şüphesiz.

Uzun tartışmalar, bir çeşit terapi seansı kıvamında olan itiraf ve ifşaat toplantılarını takiben, katılımcıların öz-farkındalıklarını arttıracakları ve bunu fotoğraf ile anlatabilecekleri bir içerik olması beklenen kişisel “mesele”niz belirlenmiş olacak. Ardından gezinmeye, fotoğraf üretmeye, öykünüze zemin bulmak üzere aylaklık yapmaya çıkacağız, çıkacaksınız. Bu aylak gezinmeler gruplar halinde veya tekil olarak yapılabilir, tamamıyla katılımcılara kalmış bir şey…

Fotoğraflar ortaya çıktıktan sonra ise, bunları kendi ellerimizle üreteceğimiz bir kitap maketine dönüştüreceğiz. Burada amaç:


·        

öyküsel bir potansiyele sahip fotoğraf serisi ve dizilendirmesi yaratmak;


·        

fotografik imgenin anlatım / aktarım gücü hakkında farkındalık yaratmak;


·        

fotoğrafları tekil ölçekte “şirin” imgeler olarak değil de ortak kültürel tarihimize not düştüğümüz bir kişisel proje serisi olarak üretmeye alışmak;


·        

fotoğrafın temel niteliğindeki erken dönem külliyatının ve onunla birlikte gelen teorik diskurun arasındaki vazgeçilmez bağı, güncel fotoğraf üretiminde referans, örnek, ilham kaynağı olarak kullanmayı hatırlamak ve revaçta olan görsel dillerin esiri olmadan olabildiğince kendine has bir içerik üretmek;


·        

son olarak da; kendi kişisel tarihinize, içinize sinen bir yaratı bırakmak…


Atölye çalışması için bir önkoşul düşünülmedi; fotoğrafı bir araç kullanarak özbenliğini sorgulamak, rahatlatmak isteyen herhangi bir birey katılım yapabilir. Birçok farklı yaş ve mesleki disiplinden katılımcı olması tartışma ortamının zenginliğini artıracaktır. Amaç tek taraflı bir aktarımdan çok içeriği beraber üretmek, yapıcı eleştiri üzerine kurulu bir münazara ortamı yaratmak, bireysel iştirak ile müştereklerimizi buluşturduğumuz bir zemin yaratmak.

Gereksinimler: 
Mümkünse fotoğraf makinesi, değilse en azından bir adet kameralı akıllı telefon.
Katılımcıların kendi dizüstü bilgisayarları varsa onu yanlarında getirmeleri önerilir.

Hedef kitle: 15 yaş üstü herkese açık.

Yürütücüler: Murat Germen, Onur Özen

Ücret: Yazokulunun ücreti, dört öğün yemek, konaklama, dersler ve her türlü temel ihtiyaçlar dahil koğuşlar için 1.890, çadırlar için 1.400 TL'dir. Geziler ücrete dahil değildir.

Kontenjan: 15 kişi

Sorularınız için: Aycan Şahin (aycansahin@nesinvakfi.org)

Başvuru: Başvuru formu için tıklayın. Başvurunuz ulaştığında, başvurunuzu aldığımıza dair bir onay mesajı göndereceğiz. Eğer üç dört gün içinde mesaj almamışsanız lütfen bir daha yazın, başvurunuz muhtemelen elimize geçmemiştir.

Kayıt: Belli aralıklarla başvurular değerlendirilir ve sonuçları e-postayla iletilir. Ödeme ve kayıtla ilgili tüm işlemler başvurunuz kabul edildikten sonra yapılacaktır.

Not: Programa katılan öğrenciler, paralel olarak gerçekleştirilen diğer sanat atölyeleri ile etkileşim içinde olacak, bazı dersler ve etkinlikler ortak yürütülecektir.

 

Lecturers

MURAT GERMEN

Murat Germen (b. 1965, lives and works in İstanbul and London) uses photography as his primary artistic expression & research tool. He received his master's degree in architecture from the Massachusetts Institute of Technology (MIT), is the recipient of a Fulbright scholarship, and of the American Institute of Architects' (AIA) Gold Medal. He teaches photography, art and new media at the Faculty of Arts and Social Sciences of Sabancı University, İstanbul.

ONUR ÖZEN

In 2011, he graduated from 18 Mart Çanakkale University Painting Department. In 2014, Florence University of the Arts he had classes about photography in Digital Imaging and Visual Arts program. He lives and works in Istanbul.

This studio is part of the following program(s):